Cei mai mulți scoțieni nu au nicio religie

by

Mai mult de jumătate din cei 5,4 milioane de locuitori ai Scoției declară că nu au nicio religie, informează un sondaj de opinie publicat de Scottish Social Attitudes.

Cele 52 de procente de scoțieni neafiliați niciunei religii reprezintă o creștere cu 12% față de procentele de acum 16 ani, când doar 40% dintre respondenții sondajului declarau că nu sunt afiliați religios.

Proporția persoanelor care spun că aparțin Bisericii Scoției – de doctrină prezbiteriană, multă vreme majoritară în țară – s-a redus dramatic, ajungând de la 39%, în anul 1999, la 20%, în prezent.

„Rezultatele sondajului arată că angajamentul scoțienilor față de religie, atât în ceea ce privește identificarea cu o religie, cât și participarea la servicii religioase este în declin”, a declarat Ian Montagu, cercetător la ScotCen Social Research, din Edinburgh, instituția care organizează anual sondajul.

„Această schimbare nu pare să afecteze toate religiile în mod egal”, a mai precizat cercetătorul. „Afilierea la Biserica Scoției este în declin, însă nivelul de identificare cu alte religii rămâne relativ neschimbat”, notează Religion News.

A doua după Biserica Scoției, o prezență importantă numeric în peisajul religios al țării, este Biserica Romano-Catolică. Aceasta s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, mai ales datorită afluxului de imigranți din Uniunea Europeană, din Polonia în special.

Sondajul a presupus intervievarea a 1.288 de persoane. În urma rezultatelor, reprezentanți ai Bisericii Scoției au declarat că vor „concepe noi modalități de exprimare care, pe lângă formele tradiționale ale bisericii, să ajute oamenii să fie mai angajați în raport cu biserica. I-am contactat deja pe cei care au încetat să mai participe la serviciile divine, dar care nu vor să renunțe la credința lor creștină”, a precizat Colin Sinclair, din partea Bisericii Scoției. „Vrem să le ascultăm poveștile și să înțelegem lecțiile pe care le putem învăța din ele.”

La începutul acestui an, presa titra că Islanda ar putea fi primul stat în care nimeni nu mai crede că lumea a fost creată de Dumnezeu. Mai puțin de jumătate din populația Islandei se consideră religioasă, în timp ce 40% dintre tinerii acestei țări se identifică drept atei. Mai mult, 93,9% dintre tinerii sub 25 de ani cred că lumea a luat naștere în urma Big Bangului. Restul, de 6,1%, au declarat fie că nu au nicio opinie, fie altă variantă. Însă între aceste alte variante, niciuna nu a fost religioasă.

Sursa: semneletimpului.ro

share

Comments

  1. Initghss like this liven things up around here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *